15. tammikuuta 2017

JKL

Jypinkylä, Jyrppä, Jyväääskylä (paikallisittain lausuttuna), Suomen Ateena, J-kylä... Mun serkusten kesken myös Jyrppä. Oon ollut elossa 8747 päivää ja niistä 8497 (97,1 %) olen asunut Jyväskylässä. Siks aattelin tehdä merkinnän, jossa kerron mun lempijutut Jyväskylässä ja johon ängen joitain lempikuviani täältä.

Teini-ikäisenä inhosin Jyväskylää ja aattelin, et tää on rumin ja tylsin mesta, ja et ainakin täällä on eniten juoppoja. Suunnittelin innolla elämääni muualla ja hain opiskelemaan ainoastaan Tampereelle, Turkuun ja Joensuuhun. Päädyin opiskelemaan Turkuun, mutta jo puolen vuoden päästä aloin haaveilla pois muuttamisesta. Turussa mulla ei ollut ennestään yhtäkään kaveria tai sukulaista, enkä lähentynyt opiskelukavereitten kanssa. Myös silloinen pääaine ja haaveammatti olivat alkaneet tuntua vierailta, ja tuntui, että tahdon lähemmäs perhettäni. Muutin keväällä lukuvuoden päätteeksi takaisin Jyväskylään, ja rakastuin kaupunkiin. Kevään ja kesän vaan nautin; pyöräilin ja kävelin ympäri kaupunkia, otin valokuvia ja fiilistelin.

Enää en oo ihan niin kova Jyväskylä-fani, mutta kyllä musta edelleen on ihanaa olla jyväskyläläinen (ja sanoa eppu, toppu, kolkki, nelkki, viikki ja kuukki), ja yhä mun sydäntä lämmittää, jos joku muualta muuttanut sanoo, et Jyväskylä on alkanut tuntua kodilta tai et Jyväskylä on kiva paikka ja täällä on kivoja ihmisiä. Mut joo, syksyllä ehkä jos ja kun saan töitä, joudun jonnekin muualle muuttamaan, eikä mua haittaa yhtään. Siistii vaan, koska Suomi on ihana. Ja sit kun oon poissa, Jyväskylästä tulee taas vielä rakkaampi.
En usko, et kaupunki on itsessään paska tai paratiisi. Enemmän vaikuttaa, mimmoista elämänvaihetta elät kaupungissa ja millaisia ihmisiä ympärilläsi siellä on. Kaikissa kaupungeissa on siistejä paikkoja ja ainutlaatuista kauneutta. Musta mielenkiintoinen ilmaus, jolla about jokaista Suomen kaupunkia mainostetaan on "kiva kesäkaupunki". Haloo, mikä kaupunki ei ois kiva, kun aurinko paistaa ja linnut laulaa ja mätät pehmistä ja oot lomalla?

Mä rakastan Suomen kaupunkeja ja reissaus kotimaassa on ihan parasta (sillon kesäisin lähinnä). Hhaluaisin vielä käydä ainakin Joensuussa, Oulussa, Naantalissa, Rovaniemellä, Hangossa, Porissa, Hämeenlinnassa, Kokkolassa ja Savonlinnassa, koska en ole niissä (kunnolla) käynyt. Oon käynyt aika monessa paikassa Suomessa, ja jotenkin oletan, et kaikki muutkin tekee sitä ja tykkää siitä. Mut aika usein, kun kysyn ihmisiltä, onks ne käynyt Jyväskylässä, niin ei. Ja sit yks turkulainen jatko: "Miks oisin? Mitä siellä on?" Hei kaikkialla on jotain! Musta on siistii nähä millasia paikkoja Suomessa on, ja ihan mahtavaa, kun semi-pienessä valtiossa on kuitenkin niin monenlaisia paikkoja ja esim. erilaista luontoa. Ite jotenkin aina innostun uudessa paikassa ja oon vaan et häh täälläkin elää ihmisiä, täällä ne vaan on aina ja elää, kun mä oon ja elän Jyväskylässä. Ehkä oon vaan outo...

Mut nyt Jyväskylästä! Kirjoitan tosiaan mikä musta on parasta, enkä mitään yleistä matkailuraporttia Jyväskylästä (esim. rallit on mulle vaan jättimäinen miinus täällä).


Pieni keskusta: Jyväskylä on Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki, ja täältä löytyy keskustasta vaikka ja mitä. Parasta on musta kuitenkin se, että kaikki on tosi pienellä alueella, joten jos haluaa semmosen yleisen shoppailukierroksen heittää, niin siinä ei kauheesti aikaa mene. Jotkut sanoo, että Jyväskylä tuntuu tosi pieneltä kaupungilta, kun keskusta on niin pieni, mut musta se on vaan hyvä.

Täällä ei oo mitään hirveen hajottavaa murretta. Nyt kaikki sanoo, et niin ei sun mielestä, kun sä olet jyväskyläläinen! On meilläkin sitä venytystä ja muutamia omia sanoja, mutta ei mitään kovin räikeää (oon hei Turussa asunut). Jyväskylän "murre" on musta aika juntin kuuloinen, mutta musta se on vaan kotoisaa ja symppistä.
Opiskelijakaupunki isolla O:lla: Jyväskylässä asuu paljon opiskelijoita, ja täällä järkätään paljon isojakin opiskelijatapahtumia. Jotenkin myös se, että täällä on paljon opiskelijoita, eikä herätä hirveää huomiota, jos haalareissa vaeltaa, on lohdullista. 
Tänne on just esim. opiskelupaikkojen myötä tullut ihmisiä joka puolelta Suomea, mikä on tosi virkistävää. Musta tuntui, että Turussa oli aika iso osa opiskelijoista paikallisia, mutta täällä tuntuu, että ihmiset on suunnilleen yllättyneitä kuullessaan, että oon jyväskyläläinen. Musta täällä ei myöskään oo mitään hirveetä Jyväskylä-ylpeyttä tai vihaa mitään naapurikuntia kohtaan, vaan kaikki on iloisesti yhtä sekamelskaa. 

Keskellä Suomea: Monet sanoo et aijai onpa pitkä matka Jyväskylästä Helsinkiin (kolme tuntia), mutta jos avaa mieltään sen verran, että Suomessa on muitakin vierailun arvoisia paikkoja kuin Helsinki, niin Jyväskylä on aika hyvällä paikalla, keskellä Suomea. Esim. Kuopioon ja Tampereelle tulee jonkin verran päiväreissuja tehtyä.
 
Harju keskellä keskustaa. Siellä voi juosta portaita tai olla piknikillä. Ja Harjun tornista tulee kesällä iltasoitto kasilta, mikä on niin ihanaa ja kesäistä!

Jyväsjärvi ja rantaraitti: Oon keskisuomalainen, ja siks en ikinä oo oikein ihastunu mereen. Tykkään enemmän järvistä ja joista. Jyväsjärvi on ihana, satama on paras hengailupaikka ja rantaraittia on mahtava juosta ja kävellä ja pyöräillä. Ai niin ja talvella Jyväsjärvellä on retkiluistelurata, jota pitkin viime talvena luistelin luennolle.

Julkinen liikenne pelittää (täällon limenvihreet linja-autot ja niissä lukee LINKKI, koska niin jyväskyläläiset kutsuu linja-autoja) ja pyörätiet on ihan hyvässä kunnossa. En omista ajokorttia, eikä kiinnosta hirveesti hankkiakaan, joten toivon, et asun jatkossakin paikassa, jossa pärjää pyörällä tai julkisilla. 

Liikuntapalvelut opiskelijoille: en osaa sanoa liikuntajutuista yleisesti, koska nyt pääsen nauttimaan opiskelija-alennuksista. Jyväskylän yliopistossa on liikuntatieteiden tiedekunta, ja tää on varmaan yks syy siihen, miks meillä on asiat hyvin. Reilulla viidelläkympillä saa vuodeks kuntosalin, palloiluvuorot ja ryhmäliikuntatunnit. Lisäksi opiskelijat pääsee halvemmalla uimaan, palloilemaan ynnä muuta.

Luonto: Jyväskylässä on luonto lähellä, paljon metsiä, puistoja ja järviä myös keskustan lähellä. Mä myös tykkään siitä, että täällä on korkeuseroja! Tehokasta treeniä kuulkaas polkea pyörällä ja juosta noita mäkiä! Aika paljon on opiskelijoita Pohjanmaalta, ja ainakin osa on ollut vähän järkyttynyt tästä mäkisyydestä.
Jyväskylä on kuitenkin sen kokoinen, että täällä järkkäillään kaikenlaisia kivoja tapahtumia ja keikkoja.

Lempparit: Harjun paperi (maailman söpöimpiä kortteja ja krääsää), Teeleidi, Miriam's (kahvila) ja sit Seisomapaikka on hyvä stand up -klubi, joka sekin on tosi halpa opiskelijalle. Ainiin ja opiskelijoille kanssa kaupunginteatterin viimetippalippu, jolla pääsee superhalvalla teatteriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastele, ihmettele, kommentoi, kauhistele, naura ja nalkuta.